שלשום בלילה (שני) נפרקו בנמל אשדוד היחידות הראשונות של הרכבות החשמליות החדשות של רכבת ישראל. היחידות, מדגם DDEMU תוצרת סימנס, הגיעו עם האנייה גרנדה סקנדיביה של חברת גרימלדי המיוצגת בישראל על ידי חברת אלאלוף.
מדובר בשלב נוסף ומשמעותי בתהליך החלפת צי הרכבות המיושן המונע בדיזל, לרכבות חשמליות חדישות וירוקות, אשר ישפרו את השירות לנוסעים ויצמצמו זיהום האוויר ועלויות התחזוקה.
הקרונועים החשמליים (קרונות בהנעה עצמית ללא קטר) החדשים יהוו תוספת של 37 אחוזים למצבת הקרונות של הרכבת, כאשר כל רכבת תורכב מ-4 עד 14 קרונות בהנעה עצמית חשמלית, ללא צורך בקטר. הרכבות מגיעות בתצורה של שישיית קרונות או רביעיית קרונות, כאשר ניתן לשלב בין התצורות השונות במגוון אופנים.
אלה יתווספו לצי הרכבות החשמליות שכולל גם את הקטרים החשמליים החדשים מדגם TRAXX והקרונות הדו-קומתיים המוכרים אשר הוסבו לחישמול על ידי רכבת ישראל.
לקרונועים החשמליים הספק של עד 8,046 כוחות סוס (6,000 קילוואט), ומשולבות בהם מערכות טכנולוגיות מתקדמות, אשר יאפשרו שירות משודרג לנוסעים, לצד בטיחות מתקדמת. בין היתר, משולבת בהם מערכת אוטומטית המאפשרת תמונה בזמן אמת של מספר הנוסעים ברכבת; מערכת מידע חכמה לנוסע, המחוברת לפיקוד הרכבות הארצי ול-GPS, ומציגה את מסלול התקדמות הרכבת והתחנות בדרך; ומערכת דיאגנוסטיקה חכמה המנטרת את מצב התחזוקה של הרכבת ומאפשרת גילוי ותיקון תקלות בזמן אמת.
לאחר הפריקה יועברו הרכבות למסוף פרידנזון בנמל אשדוד, וייצאו בימים הקרובים למתחם הרכבתי במשמר איילון, שם יעברו בדיקות וניסויים בחודשים הקרובים, וצפויים להיכנס לשירות במהלך שנת 2021.
הסעת הרכבות החדשות תתאפשר עם השלמת החישמול במסילות טבעת השרון הכוללות את תחנות רעננה, הוד השרון, כפ״ס, פ״ת, ראש העין, בני ברק, וכן בקו לאשקלון, הכולל את תחנות בת ים, חולון, ראשל״צ משה דיין, יבנה, אשדוד ואשקלון, בה מוקם מתחם תפעולי חשמלי חדש הכולל מוסך לקרונועים החשמליים.
שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, מירי רגב: ״קרונות הרכבת החשמליים החדשים יזניקו את רכבת ישראל לעידן חדש של תחבורה ציבורית ירוקה, נגישה ומזמינה. לנגד עיני החזון לחבר את ישראל באמצעות מערכות הסעת המונים בדגש על המסילה המזרחית מקרית שמונה ועד אילת, שתאפשר נגישות תחבורתית ומוביליות חברתית לכל אזרח״.
מנכ״ל רכבת ישראל, מיכאל (מיכה) מייקסנר, בירך ואמר: ״הקרונועים החשמליים מהווים את העתיד של רכבת ישראל, קליטתם והכשרת הצוותים להפעלתם נעשית במקביל להתקדמות בעבודות הסברת המסילות לחשמל, ואלה יאפשרו לרכבת לשלב ציוד חדש שיחליף את צי הרכבות המיושן ומבוסס דיזל הפועל כיום, לשפר את רמת השירות, להגדיל את תדירות הרכבות ולצמצם את עלויות התחזוקה האנרגיה וזיהום האוויר״.
מנכ״ל סימנס מוביליטי ישראל, צחי גולן, אמר: ״ההגעה של הקרונועים החשמליים לארץ תסמן את תחילתו של עידן חדש לרכבת ישראל ולנוסעיה. סוג קרונועים זה, שנע כבר על המסילות בגרמניה, הינו חוד החנית של הקרונועים של סימנס. הקרונועים חדשניים, ירוקים, עם יכולות דיגיטליזציה מתקדמות וכמות תקלות נמוכה, דבר שיביא לשיפור משמעותי של הזמינות והנוחות של הרכבות בישראל״.
קרדיט תמונות: מתן זילברשטיין, cloudview שבתאי טל